Aanvullende mantelzorg ondersteunt mantelzorgers

In Nederland verlenen 4,4 miljoen mensen mantelzorg. Organisaties als Mantelaar en Saar aan Huis bieden aanvullende ondersteuning voor mantelzorgers, zodat zij de mantelzorg beter kunnen volhouden. Hulp kan op afroep worden ingeschakeld.

Zo werkt aanvullende mantelzorg

Aanvullende mantelzorg biedt ondersteuning aan ouderen en ontlast hun mantelzorgers. Het kan daarbij gaan om een wandeling maken of boodschappen doen tot meegaan naar een dokter of samen koken. De frequentie wisselt en wordt zelf door de zorgvrager bepaald. Vaak gaat dat in overleg met de familie. Soms zijn er meerdere malen per week afspraken, in andere gevallen is dat minder regelmatig. De organisaties voor aanvullende mantelzorg gaan op zoek naar de juiste match voor de hulpvraag.

Zorgstudenten aan de slag als mantelzorger

Mantelaar zet zorgstudenten in om aanvullende mantelzorg te leveren. Student bewegingswetenschappen Daan van Leeuwen is zo’n match. Hij kwam op een bijzondere manier in aanraking met Mantelaar. Daan: “Mijn huisgenoot vertrok een jaar naar het buitenland en werkte als Mantelaar voor een zorgvrager waar hij erg enthousiast over was. Hij heeft me toen gevraagd of ik voor zijn zorgvrager wilde zorgen tijdens zijn afwezigheid. Voor Daan kwam de vraag op het juiste moment. Hij was op zoek naar een bijbaan die past bij zijn studie. Daan: “Het voelt niet eens als werk. Ik mag mijn zorgvrager graag en vind het gewoon leuk om met hem te wandelen of te tafelvoetballen. Het is gewoon mooi als je met zoiets simpels iets kunt betekenen voor iemand.” Daan doet het werk pas 3 maanden maar is al erg gehecht aan zijn zorgvrager. Daan: Het komt vaak voor dat studenten als elkaars achterwacht dienen. In dat geval ziet Daan de zorgvrager nog regelmatig als zijn huisgenoot sraks weer terug is.

Mantelaar Daan van Leeuwen
©Mantelaar
Daan van Leeuwen

De ideale hulp voor een mantelzorger

Voor Mantelaar werken vooral (para)medische studenten. Ze worden uitvoerig gescreend en krijgen regelmatig trainingen. Daan: “Dat is altijd super interessant. Ik ben pas nog naar een symposium over dementie geweest.” Met alleen een studie in de richting van de zorg ben je er nog niet. Er zijn een paar eigenschappen onontbeerlijk zijn om een goede Mantelaar te zijn. Daan: “Geduld is het allerbelangrijkste. Je moet meegaan in het tempo van je zorgvrager en zorgvuldig een band opbouwen. Ook helpt het als je sociaal en inlevend bent.”

Langer thuis kunnen wonen

Ook Saar aan Huis verleent aanvullende mantelzorg. Saar aan Huis werkt met mensen vanaf een jaar of 45 die vaak zelf ervaring hebben als mantelzorger of in de zorg hebben gewerkt. De ondersteuning wordt voornamelijk verleend bij ouderen aan huis. Dat maakt het mogelijk voor ouderen om langer thuis te wonen. Kinderen en naasten kunnen niet altijd alle zorg geven door hun werk, gezin of omdat ze ver weg wonen. Een Saar neemt een aantal taken over en ontlast zo de mantelzorger.

Jolanda van der Zwet is sinds een jaar werkzaam als Saar. Zij biedt drie keer per week ondersteuning aan een echtpaar van 90 en 91 jaar. Meneer is kwetsbaar en kan weinig meer doen voor zijn dementerende vrouw. ‘Ik ga elke dag met mevrouw naar buiten. Daarnaast koken we een maaltijd, doen we een spelletje en maken we een verslagje voor de familie. Met een team van Saars en in samenwerking met thuiszorg zorgen we dat ze samen thuis kunnen blijven wonen. Elke keer als ik wegfiets denk ik: ‘Wat een cadeautje dat ik dit werk mag doen.’

Overbelasting Mantelzorgers voorkomen

Saar aan Huis en Mantelaar zijn niet de enige organisaties waar mantelzorgers een beroep op kunnen doen. Er komen steeds meer initiatieven om mantelzorgers te ondersteunen. Door op het juiste moment aanvullende mantelzorg in te schakelen kan overbelasting van mantelzorgers worden voorkomen. De verbetering van  mantelzorgondersteuning staat dan ook hoog op de politieke agenda. Maandag 2 december ging minister Hugo de Jonge op bezoek bij Saar aan Huis en sprak daar ook met met MantelzorgNL en Mantelaar over aanvullende mantelzorg.

Minister op bezoek bij Saar aan Huis
©Judith Cappon
Minister Hugo de Jonge op bezoek bij mevrouw Bonarius (92)