Webinar woonzorganalyses; nut, noodzaak en aanpak

Donderdag 8 oktober (14.30 - 16.00 uur) organiseert Langer Thuis een webinar, bedoeld voor gemeenten en lokale samenwerkingspartners die met een woonzorganalyse aan de slag willen én voor alle gemeenten en partners die toe zijn aan het opfrissen van hun analyse. 

Uit onderzoek van de Taskforce Wonen en Zorg bleek deze zomer dat ongeveer de helft van de gemeenten in Nederland een woonzorganalyse heeft gemaakt. En de andere helft nog niet. Er is dus nog veel werk aan de winkel.

Opbrengst
Het webinar helpt je een betere start te maken met een woonzorganalyse in je eigen gemeente of regio. Als lokale partner of actieve burger kom je beter beslagen ten ijs als meedenker of -doener met de gemeente. 

Aan bod komt:

  • Je hoort hoe de gemeente Delft de woonzorganalyse heeft uitgevoerd en hoe dat helpt bij het maken van een gemeenschappelijke woonzorgvisie.
  • Je maakt kennis met het project Kloosterkwartier, een inclusieve woonwijk in Veghel, en de rol van de gemeente.
  • Een ervaren adviseur deelt zijn stappenplan om goede woonzorganalyses te maken.
  • En er is alle ruimte om vragen te stellen aan een deskundig panel.

Wat is een woonzorganalyse?

Een lokale of regionale aanpak van wonen en zorg start vaak met het opstellen van een woonzorganalyse. Het document brengt de opgaven op het gebied van wonen, zorg, welzijn en leefbaarheid in kaart. Het geeft inzicht in de huidige situatie (samenstelling woningbestand, bevolkings­opbouw, aanwezige zorg- en welzijns­voorzieningen, inzet zorg en onder­steuning), behoeften, trends en ontwik­kelingen.

Het is een hulpmiddel om met lokale partijen zoals gemeente, burgers, woningcorporatie, zorg- en welzijnsorganisatie tot een gezamenlijke woonzorgvisie en uitvoeringsprogramma te komen.

Het webinar Woonzorganalyses; nut, noodzaak en aanpak is onderdeel van het programma Langer Thuis van het ministerie van VWS.

Het programma vind je hier. Het webinar is kosteloos bij te wonen, maar je moet je wel even aanmelden.