Mantelzorgers komen op adem door logeerzorg in zorgpension Zoomwijck

In 2019 zijn er proefprojecten gestart voor logeerzorg. Door logeerzorg kunnen ouderen die thuis zorg krijgen van een mantelzorger tijdelijk in een zorginstelling logeren. Dan kan de mantelzorger even op adem komen. Tijdens de proefperiode wordt door verschillende zorglocaties logeerzorg uitgeprobeerd. Een van de locaties waar de pilot logeerzorg van start is gegaan, is het wijkpension Zoomwijck. We spraken bestuurder Trix van Os over hoe zij deze proefperiode gaat invullen. Wat vindt zij belangrijk?

Wijkpension Zoomwijck
Van links naar rechts: Margriet de Lange (projectverantwoordelijke gemeente), Trix van Os (bestuurder Almerius), Joanne Blaak-van de Lagemaat (wethouder), Monique Albers (projectleider Wijckpension)

Het zorgpension Zoomwijck is onderdeel van de locatie Open Waard. De Open Waard is een van de zorglocaties van de organisatie Alerimus. Trix van Os is bestuurder van Alerimus. Zij maakt zich hard voor ‘parttime zorg’. Zorg waarvan je zelf kunt aangeven of en hoeveel je ervan nodig hebt. Een beetje zoals een bed-and-breakfast. Daar zeg je ook wanneer je zou willen inchecken en stem je af of dat schikt. Zonder dat je vooraf een indicatie nodig hebt van de huisarts en een inschatting van een casemanager.

Waar moet je op letten bij het opzetten van logeerzorg?

Trix: 'Het is belangrijk om op de vraag van de lokale omgeving in te spelen. Mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Hoe zorgen we ervoor dat dat kan? En als dat niet meer kan: hoe lossen we het dan in de eigen buurt op? Daarbij willen we ook voorkomen dat partners uit elkaar moeten, omdat een iemand in een verpleeghuis moet gaan wonen of dat er geen zorg in de buurt te vinden is. Ook mantelzorgers moeten ontlast worden. En als het even kan, willen mantelzorgers zelf inplannen wanneer ze zorg nodig hebben. Nou, dat kan allemaal met logeerzorg in de buurt.

Ons wijkpension biedt de mogelijkheid dat ook partners mee kunnen komen.  Mantelzorgers kunnen inplannen dat degene voor wie ze mantelzorgen, een weekje komt logeren. Dan kunnen zij (ook) op vakantie. Dat klinkt misschien als de normaalste zaak van de wereld, maar dat is het nog niet. De grootste uitdaging is bovendien om het financieel te regelen. Er is namelijk nog geen financieringsmodel voor bedacht.'

Mantelzorgers kunnen inplannen dat degene voor wie ze mantelzorgen, een weekje komt logeren. Dan kunnen zij (ook) op vakantie.

Wat gaan jullie doen in de proef?

'De mensen die gebruikmaken van logeerzorg zouden zich eigenlijk geen zorgen hoeven te moeten maken over hoe dat betaald wordt. We willen gewoon de goede dingen doen. Mensen dichtbij en op een vertrouwde plek verzorgen. Dat er in hun eigen buurt een plek is waar ze weer even op krachten kunnen komen. Dat kunnen we nu volop uitproberen tijdens deze proef. En ook uitzoeken hoe we logeerzorg betaald krijgen.

We waren met onze collega’s in de Hoeksche Waard, Zorgwaard en Heemzicht al langer bezig om te bekijken welke wensen er lokaal leefden op het gebied van logeerzorg. Het gebied de Hoeksche Waard vergrijst namelijk twee keer zo snel als de rest van Nederland. Samen met Zorgwaard en Heemzicht hebben we het programma ‘Thuis in de Kern’ opgezet. Daarin kunnen we nu van alles toepassen en uitproberen. Zo dragen we bij aan het behoud van de vitaliteit in de samenleving'.

Waarom is juist deze locatie ideaal voor logeerzorg?

'Het is een nieuwe locatie. Nieuw gebouwd en dus helemaal op maat gemaakt. Hoewel, toen we de bouwplannen maakten, waren ruime aanleunwoningen nog ideaal. Inmiddels is de markt zo veranderd, dat die nu eigenlijk te groot zijn voor bij een verpleeghuis. Mensen die veel zorg nodig hebben, hebben meestal geen grote woning om zich heen nodig. We hebben deze ruime woningen nu aangepast naar appartementen voor logeerzorg. In elk 3-kamerappartement kunnen 2 mensen logeren. We hebben 5 van deze appartementen en er kunnen dus 10 mensen logeren. Alle plekken zijn momenteel bezet en de reacties zijn enthousiast en opgelucht. Mensen zeggen 'Ik wist helemaal niet dat dit kon. Wat een ideale oplossing.'