E-health voor ondersteuning bij medicatie

Mens en maatschappij veranderen voortdurend. Nieuwe zorgvragen, farmaceutische ontwikkelingen en innovatieve behandelmethodes volgen elkaar in rap tempo op. Zorgorganisatie Omring speelt hierop in met e-health. De Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) maakt dit mede mogelijk. Hierdoor kan Omring namelijk meer en betere e-health-toepassingen inzetten.

E-health helpt

Bij e-health worden communicatie- en informatietechnologieën gebruikt om de gezondheidszorg te optimaliseren. E-health helpt Omring de juiste zorg in te zetten, op de juiste plek en op het juiste moment. Hierdoor kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen in hun vertrouwde omgeving en zelf de regie voeren over de zorg die ze ontvangen. Een voorbeeld van e-health is de slimme medicijndispenser Medido. Het Thuiszorg Team Julianadorp van Omring zet het apparaat in bij hun zorgondersteuning.

Mevrouw Van Reek
©Omring

Medicatieherinnering

Cliënt mevrouw Van Reek (82) gebruikt de slimme medicijndispenser. Vier keer per dag geeft het apparaat een piep. Als ze op de OK-knop drukt, komen de juiste medicijnen in een zakje uit het apparaat. Doet ze dit niet? Dan wordt ze 2 keer herinnerd en uiteindelijk opgebeld. Als ze niet opneemt, wordt het Thuiszorg Team op de hoogte gesteld. “Ik vind het prettig dat de Medido aangeeft wanneer ik mijn medicijnen moet innemen. Zo vergeet ik het niet”, aldus mevrouw Van Reek. Ze heeft de medicijndispenser nu een paar jaar. Hiervoor had ze doosjes medicijnen die ze lastig uit elkaar kon houden. “Ik twijfelde soms wat ik had ingenomen. Lichtblauw en wit zie ik allebei voor wit aan. Nu zitten de juiste pilletjes in een zakje. Ik kan me niet meer vergissen in mijn medicijnen en daar word ik rustiger van.”
 

Zelfstandigheid en vrijheid

Carla Siecker is verzorgende IG bij Omring. Ze geeft aan dat de medicijndispenser bijdraagt aan de zelfstandigheid en vrijheid van ouderen. “Het is fijn dat je mensen kunt helpen, waardoor ze ons verder niet nodig hebben. Soms moesten we wel 4 keer per dag bij cliënten langsgaan voor de medicatie. Nu hoeven we maar 1 keer per week langs te komen om het apparaat bij te vullen. Maar als cliënten het fijn vinden dat we vaker langskomen, blijven we dat natuurlijk doen.” Omring bekijkt per cliënt of de medicijndispenser gebruikt kan worden. Het apparaat is alleen geschikt voor cliënten die terugkerende medicatie in dezelfde hoeveelheden gebruiken. 
 

OMRING.LAB 

Omring gebruikt niet alleen e-health-toepassingen. De zorgorganisatie ontwikkelt ze ook. In het OMRING.LAB worden innovatieve ideeën en oplossingen getoetst en uitgeprobeerd in de praktijk. Een innovatiepanel, bestaande uit deskundigen van verschillende disciplines, selecteert kansrijke innovaties en begeleidt de ontwikkeling ervan op basis van een gestructureerde methodiek. Met dit panel en wetenschappelijk onderzoek wil Omring bijdragen aan de inzet van e-health-toepassingen.